Tegelijkertijd met de Nekaf Jeep leverde hoflverancier DAF deze kleine vrachtwagen, tussen de Jeep en de 'echte vrachtwagens' in. Foto: Henk Boons


Militair voertuig DAF YA 126

De DAF YA 126 maakt onderdeel uit van het moderniseringsprogramma binnen de krijgsmacht in de jaren 1950, waarbij verouderd materieel uit de voertuigdumps van de geallieerden werd vervangen. Zo kwam vanaf 1955 dit product uit Eindhoven in de plaats van de Dodge WC51 en 52 uit de Tweede Wereldoorlog. Deze kleine vrachtwagen, tussen de Jeep en de 'echte vrachtwagens', werd gebruikt voor personeelsvervoer en het vervoer van vracht. De wagen maakte in zoverre deel uit van de DAF-familie in het leger, dat onderdelen ook in andere DAF-legervoertuigen (o.a. de YA 328 'Dikke DAF') werden gebruikt en dus uitwisselbaar waren.

Er werden verschillende varianten gebouwd, met laadbak en met zeil, maar zonder lier, met laadbak en met zeil en mét lier, met laadbak met stalen radiobak en als ambulance. Verder zijn nog enkele specials gebouwd. De DAF YA 126 is tot 1990 algemeen ingezet binnen de Koninklijke Landmacht. Ook het UNIFIL-detachement in Libanon had zo'n YA 126 in de bewapening. En na de onafhankelijkheid van Suriname werden ze ook daar gebruikt.
Nadat ze via 'Domeinen' werden afgestoten zijn er nog lang enkele in Afrika en op de Balkan gesignaleerd. Een echte opvolger is er nooit gekomen. De taken werden overgenomen door de DAF YA 4440 en de Landrover 109 (nu eens geen DAF!).

De DAF YA 126 als erfgoed

Van de DAF YA 126 bleef bij musea, behoudsorganisaties en particulieren nog flink wat bewaard in de divesre varianten waarin dit model bij het leger heeft dienst gedaan.

Het getoonde exemplaar bevindt zich in de collectie van de BRAVO-compagnie. Het is onder nummer 3.111.0005 ingeschreven in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.