Simplex 'Cycloide'

De opkomst van de fiets kon beginnen, nadat deze met de 'safety' eind 19e eeuw z'n huidige vorm gevonden had. Maar nadien vonden in kwalitatieve zin nog wel degelijk veel verbeteringen plaats. Zo was een belangrijke ontwikkeling bij de Simplexfabriek in Amsterdam de toepassing van de 'cycloide', een nieuw type kogellager in de trapas, dat een zeer lichte loop garandeerde.

Behalve technische vernieuwing was ook koopkracht nodig voor de ontwikkeling en penetratie van de fiets in de samenleving. Aan het begin van de jaren 1920 was een fiets voor Jan-de-arbeider nog te duur, maar diezelfde jaren 1920 vormden ook een periode van meer welvaart. De auto kwam binnen het bereik van de hogere middenklasse en de gewone man kon zich rond 1930 een fiets aanschaffen.
De grote doorbraak van de fiets in ons land was begonnen en vanaf die tijd werd Nederland het fietsland dat het nog altijd is; fietsen als deze Simplex Cycloide stonden aan het begin van die ontwikkeling.

Een bijzonderheid van de Simplex op de foto is nog, dat deze in het bezit is geweest van de heer Johannes Casper van Beek, burgemeester van Deurne van 1917 tot 1939. Volgens bij de huidige eigenaar aanwezige bronnen gebruikte Van Beek de fiets daadwerkelijk als 'burgemeestersrijwiel', waarmee hij dagelijks in zijn gemeente rondreed. Mogelijk deed hij daarbij ook het huis van huisarts en kunstenaar Hendrik Wiegersma aan.
Zijn zoon Friso besloot in de tekst van 'Het Dorp', het beroemde, op Deurne geïnspireerde lied van Wim Sonneveld, echter wel een 'juffrouw', maar geen 'burgemeester op de fiets' te vereeuwigen. Waarschijnlijk bestaat daar ook geen ansichtkaart van; wel is er fotografisch bewijs, waarop Van Beek op zijn Simplex Cycloide in zijn gemeente te zien is.

Foto: Anton van Daal

Deze Simplex Cycloide is opgenomen in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed, waar ook meer informatie over deze fiets te vinden is.