Mobiel erfgoed en vastgoed lijken zo op het eerste gezicht weinig met elkaar van doen te hebben. Maar schijn bedriegt!
Mobiel erfgoed heeft een flinke en bijzondere huisvestingsbehoefte. Onderdak vinden voor een trein, een blusvliegtuig of een schip is lastig. Bovendien zijn de beschikbare budgetten vaak beperkt. Maar er zijn zeker ook kansen.
Want mobiel erfgoed kan een bijzondere rol vervullen bij de inrichting van gebieden. Een historische tramlijn in de buurt van een nieuwe woonwijk, een haven met historische schepen tussen een historische dorpskern en een nieuw complex met luxe appartementen, een luchtvaartmuseum dat wordt ingepast in een gebiedsontwikkeling en historische bussen die zorgen voor het vervoer naar het museum. Het zijn zeer waardevolle objecten die een duidelijke meerwaarde geven aan de beleving van de woonwijk. En denk eens aan de kansen voor de stadsvernieuwing: hoe interessant zou het zijn om zo'n project te verrijken met werkzaam mobiel erfgoed?
In het eerste deel van de bijeenkomst zien we geslaagde voorbeelden en besteden we aandacht aan initiatieven die zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden. Wat kunnen we ervan leren?
In het tweede deel komen sprekers aan het woord uit de wereld van het herbestemmingsvastgoed: welke kansen en mogelijkheden zien zij voor het onderdak brengen van mobiel erfgoed? Hoe kunnen de wereld van mobiel erfgoed en de wereld van (herontwikkelings-)vastgoed elkaar vinden? Welke perspectieven zijn er op win-win situaties?